Pinnacle Renovations | Gallery 42
a

gallery 42

Stunning Open Concept Kitchen

gallery 42

Stunning Open Concept Kitchen

Project Overview
Strathcona Estates is a wonderful neighbourhood, and this client’s love for this area of the city, as well as their friendly neighbours was the impetus for this empty-nester couple to contact Pinnacle Group Renovations. What initially started as a meet up and conversation for some design ideas, quickly brought a realization that with the removal of one wall, their main floor had some amazing potential. Our vision was to take a very cramped kitchen with a challenging flat ceiling-vault transition, divided by a bearing wall and dramatically expand it by removing that wall. In addition, opening up the family room to better connect all the spaces, would now allow this newly-retired couple to thoroughly explore their love of entertaining with their family and friends, but now with everyone connected no matter where they were on the main floor! 
Project criteria
  • Provide a design to reflect their personal style with both a transformative renovation, but also to connect all the rooms with new and cohesive furnishings
  • Design new spaces that would reflect their newly retired lifestyle focused on their love for entertaining and connecting with family, friends and neighbours
  • Completely Transform the main floor with a stunning open concept and better connect the compartmentalized rooms without sacrificing some coziness in the family room
Meeting the criteria

As is the case for all our projects; the process begins with an agreement on budget ranges, with an understanding that once final design and specifications are created, a fixed and guaranteed cost is provided. This project had a fairly rigid budget; however with come creative design and scope development, the design began in earnest within an acceptable budget range. 

Our homeowner’s strong desire for a lifestyle of entertaining guests by opening up all the spaces required us to carefully review the engineering of the existing home. There were a few very difficult challenges as our clients did not want a drop-down bulkhead for the bearing beam due the wall removal, or for the ensuite plumbing stack above the kitchen. With some very creative design work collaborating with engineers and plumbers, we were able to remove the bearing wall dividing the current kitchen with dining and living rooms with no dropped bulkheads. Anyone that has tried this knows that we have some secret sauce up our sleeves as we challenge anyone to view this gallery and show us where the main stack is buried! 

With the engineering and plumbing work-around solved, the designs for this entire space would soon morph into an amazing main floor transformation that would not only address the engineering issues, but how to best incorporate the former dining cantilever without simply framing across it. The outcome of this cantilever detail boasts not one but TWO pull-out custom pantries and the counter-depth fridge. This is now all incorporated into the outside wall, coupled with a creative counter transition, an island shape following suite, and voila; the footprint of this fabulous new kitchen and entertainment space was created!

The entire kitchen received a mammoth footprint considering its former cramped space, along with an island that seats a whopping six people. This outcome blends perfectly with the criteria right at the onset to provide a space that would be fabulous for entertaining. From a small bistro area with two occasional chairs where the old dining nook used to be, to the massive island that now takes over the entire space that used to be both kitchen and formal dining room; and the front living room now metamorphosed into a semi-formal dining room with a new round table ensemble; these clients were all smiles on the magical Turnover Day!

To complete the main floor space, the family room was completely re-designed including removing the French doors which compartmentalized the main floor, to now completely open to the kitchen, dining, bistro space, and to finish this space off, a complete new fireplace and Frame TV was designed and installed; the entire main floor now begs to receive guests as the rooms now all connect so wonderfully both functionally and aesthetically!

From the first impression when this couple and their guests now walk in the front door, to enjoying every single room on this main floor; the final design has truly accomplished this homeowner’s desired outcome. We can only imagine the years of enjoyment this couple will now have, enjoying all these gorgeous new spaces. The excitement, and the smiles on move-in day were wonderful; we couldn’t be more pleased with the outcome of this main floor renovation for these deserving homeowners!

gallery 42

Stunning Open Concept Kitchen

Project Overview

Strathcona Estates is a wonderful neighbourhood, and this client’s love for this area of the city, as well as their friendly neighbours was the impetus for this empty-nester couple to contact Pinnacle Group Renovations. What initially started as a meet up and conversation for some design ideas, quickly brought a realization that with the removal of one wall, their main floor had some amazing potential. Our vision was to take a very cramped kitchen with a challenging flat ceiling-vault transition, divided by a bearing wall and dramatically expand it by removing that wall. In addition, opening up the family room to better connect all the spaces, would now allow this newly-retired couple to thoroughly explore their love of entertaining with their family and friends, but now with everyone connected no matter where they were on the main floor! 

 

Project criteria
  • Provide a design to reflect their personal style with both a transformative renovation, but also to connect all the rooms with new and cohesive furnishings
  • Design new spaces that would reflect their newly retired lifestyle focused on their love for entertaining and connecting with family, friends and neighbours
  • Completely Transform the main floor with a stunning open concept and better connect the compartmentalized rooms without sacrificing some coziness in the family room
Meeting the criteria

As is the case for all our projects; the process begins with an agreement on budget ranges, with an understanding that once final design and specifications are created, a fixed and guaranteed cost is provided. This project had a fairly rigid budget; however with come creative design and scope development, the design began in earnest within an acceptable budget range. 

Our homeowner’s strong desire for a lifestyle of entertaining guests by opening up all the spaces required us to carefully review the engineering of the existing home. There were a few very difficult challenges as our clients did not want a drop-down bulkhead for the bearing beam due the wall removal, or for the ensuite plumbing stack above the kitchen. With some very creative design work collaborating with engineers and plumbers, we were able to remove the bearing wall dividing the current kitchen with dining and living rooms with no dropped bulkheads. Anyone that has tried this knows that we have some secret sauce up our sleeves as we challenge anyone to view this gallery and show us where the main stack is buried! 

With the engineering and plumbing work-around solved, the designs for this entire space would soon morph into an amazing main floor transformation that would not only address the engineering issues, but how to best incorporate the former dining cantilever without simply framing across it. The outcome of this cantilever detail boasts not one but TWO pull-out custom pantries and the counter-depth fridge. This is now all incorporated into the outside wall, coupled with a creative counter transition, an island shape following suite, and voila; the footprint of this fabulous new kitchen and entertainment space was created!

The entire kitchen received a mammoth footprint considering its former cramped space, along with an island that seats a whopping six people. This outcome blends perfectly with the criteria right at the onset to provide a space that would be fabulous for entertaining. From a small bistro area with two occasional chairs where the old dining nook used to be, to the massive island that now takes over the entire space that used to be both kitchen and formal dining room; and the front living room now metamorphosed into a semi-formal dining room with a new round table ensemble; these clients were all smiles on the magical Turnover Day!

To complete the main floor space, the family room was completely re-designed including removing the French doors which compartmentalized the main floor, to now completely open to the kitchen, dining, bistro space, and to finish this space off, a complete new fireplace and Frame TV was designed and installed; the entire main floor now begs to receive guests as the rooms now all connect so wonderfully both functionally and aesthetically!

From the first impression when this couple and their guests now walk in the front door, to enjoying every single room on this main floor; the final design has truly accomplished this homeowner’s desired outcome. We can only imagine the years of enjoyment this couple will now have, enjoying all these gorgeous new spaces. The excitement, and the smiles on move-in day were wonderful; we couldn’t be more pleased with the outcome of this main floor renovation for these deserving homeowners!

Discover the Difference: Hover Between Arrows or Over the Image for Before Pictures. Use Arrows for Easy Navigation!

Discover the Difference: Hover Between Arrows or Over the Image for Before Pictures. Use Arrows for Easy Navigation!

Discover the Difference: Hover Between Arrows or Over the Image for Before Pictures. Use Arrows for Easy Navigation!

See What Our Clients are Saying

See What Our Clients are saying

See What Our Clients are saying