Pinnacle Renovations | Gallery 38
a

gallery 38

Transformation into a Joyful & Open Space!

gallery 38

Transformation into a Joyful & Open Space!

Project Overview

This client family had lived in this home for many years and were simply tired of the layout, the colour palette and the host of dated materials that harkened back to the 80’s; there was simply no joy factor in this home! The client’s desire was to have much more open space for larger guest gatherings and entertaining, while still keeping some of the details in place that they loved like the stairwell wainscoting and staircase detail. The rear mudroom, powder room and laundry were also very poorly designed from the onset of this build; this poor layout also needed to be addressed. Lastly; the upper floor and particularly the ensuite were badly dated along with an extremely small shower. With these needs and frustrations in mind; Pinnacle’s design, engineering and production teams began the exciting discovery process to provide solutions and to create designs that would address these frustrations our client presented.

Project criteria
  • Re-design the entire main floor to create spaces that support entertaining with large open spaces; and do so by creating aesthetic drama.
  • Create unique eye-catching features in the custom cabinetry that would become conversation pieces.
  • Redesign the entire mudroom, powder room and laundry footprint to isolate the powder room from mudroom for a great guest feature.
  • Re-configure and re-design the master ensuite to create a wonderful aesthetic for the morning and evening shower or bathing routine.
  • Update all millwork, flooring and the entire colour palette on both floors for dramatic visuals throughout.
  • Create a stunning transition between dining and kitchen with a dramatic aesthetic pop visible form the front foyer.
Meeting the criteria

The renovation of this two-storey home required an 80% gut of the main floor and required an engineering and HVAC solution by opening up the bearing wall between the former kitchen and formal dining room. The new open concept that resulted is absolutely stunning. By relocating the dining room to the former formal living room, and creating a delightful separation with the installation of the custom sliding glass doors provided the drama the client was looking for.

Removal of the bearing wall, and levelling the family room floor, allowed for the complete re-design and creative expression of each room on the main floor. From the impressive kitchen space boasting a 21 foot long range and sink wall, to the dramatic design embellishments framing the custom 48” hood canopy, the herb-growing ledge off of the bay window adjacent to the primary sink, to the 11 foot long island that picks up the colour and design embellishments of the custom Hood Canopy. These items have all been carefully curated with the client’s nod each step of the way and has now created a kitchen and family room now integrated for true family and large scale entertaining with aesthetic drama galore.

Framing the entire kitchen from the moment guests step into the front foyer is the dining room; and just beyond is a custom, black-framed architectural mullion sliding glass door system separating kitchen from dining room. This dramatic pseudo separation now creates a cozy dining room now located just off of the front foyer but allows the furniture-quality kitchen cabinetry with all the custom embellishments to be fully visible while sitting down for an enjoyable meal.

Moving to the mudroom area; the once awkward space that amalgamated mudroom, laundry and half bath has now been reconfigured by capturing space from the once over-sized Den. This entire space now allows for a classy mudroom, along with custom laundry configuration behind closed doors, and a private entry to the newly located Powder Room, now creates a more welcoming impression for visiting guests as well as everyday living for the family.

The upper level master suite was fully reconfigured, replacing a drop in tub with a free standing version, the shower was enlarged with full steam capability, and the shower was completely framed with custom, black-framed architectural mullion shower enclosure system. The transition from master bedroom to ensuite creates the wow factor this client was looking for; one step inside and it’s clear, that goal was accomplished!

This transitional style renovation has completely transformed this home allowing the homeowners to entertain the larger groups they were hoping to, and enjoy the everyday drama the various design elements, colour palette and embellishments will create for them for many enjoyable years. From lacklustre 80’s … to dramatic and joyful; this homeowner is all smiles

gallery 38

Transformation into a Joyful & Open Space!

Project Overview

This client family had lived in this home for many years and were simply tired of the layout, the colour palette and the host of dated materials that harkened back to the 80’s; there was simply no joy factor in this home! The client’s desire was to have much more open space for larger guest gatherings and entertaining, while still keeping some of the details in place that they loved like the stairwell wainscoting and staircase detail. The rear mudroom, powder room and laundry were also very poorly designed from the onset of this build; this poor layout also needed to be addressed. Lastly; the upper floor and particularly the ensuite were badly dated along with an extremely small shower. With these needs and frustrations in mind; Pinnacle’s design, engineering and production teams began the exciting discovery process to provide solutions and to create designs that would address these frustrations our client presented.

Project criteria
  • Re-design the entire main floor to create spaces that support entertaining with large open spaces; and do so by creating aesthetic drama.
  • Create unique eye-catching features in the custom cabinetry that would become conversation pieces.
  • Redesign the entire mudroom, powder room and laundry footprint to isolate the powder room from mudroom for a great guest feature.
  • Re-configure and re-design the master ensuite to create a wonderful aesthetic for the morning and evening shower or bathing routine.
  • Update all millwork, flooring and the entire colour palette on both floors for dramatic visuals throughout.
  • Create a stunning transition between dining and kitchen with a dramatic aesthetic pop visible form the front foyer.
Meeting the criteria

The renovation of this two-storey home required an 80% gut of the main floor and required an engineering and HVAC solution by opening up the bearing wall between the former kitchen and formal dining room. The new open concept that resulted is absolutely stunning. By relocating the dining room to the former formal living room, and creating a delightful separation with the installation of the custom sliding glass doors provided the drama the client was looking for.

Removal of the bearing wall, and levelling the family room floor, allowed for the complete re-design and creative expression of each room on the main floor. From the impressive kitchen space boasting a 21 foot long range and sink wall, to the dramatic design embellishments framing the custom 48” hood canopy, the herb-growing ledge off of the bay window adjacent to the primary sink, to the 11 foot long island that picks up the colour and design embellishments of the custom Hood Canopy. These items have all been carefully curated with the client’s nod each step of the way and has now created a kitchen and family room now integrated for true family and large scale entertaining with aesthetic drama galore.

Framing the entire kitchen from the moment guests step into the front foyer is the dining room; and just beyond is a custom, black-framed architectural mullion sliding glass door system separating kitchen from dining room. This dramatic pseudo separation now creates a cozy dining room now located just off of the front foyer but allows the furniture-quality kitchen cabinetry with all the custom embellishments to be fully visible while sitting down for an enjoyable meal.

Moving to the mudroom area; the once awkward space that amalgamated mudroom, laundry and half bath has now been reconfigured by capturing space from the once over-sized Den. This entire space now allows for a classy mudroom, along with custom laundry configuration behind closed doors, and a private entry to the newly located Powder Room, now creates a more welcoming impression for visiting guests as well as everyday living for the family.

The upper level master suite was fully reconfigured, replacing a drop in tub with a free standing version, the shower was enlarged with full steam capability, and the shower was completely framed with custom, black-framed architectural mullion shower enclosure system. The transition from master bedroom to ensuite creates the wow factor this client was looking for; one step inside and it’s clear, that goal was accomplished!

This transitional style renovation has completely transformed this home allowing the homeowners to entertain the larger groups they were hoping to, and enjoy the everyday drama the various design elements, colour palette and embellishments will create for them for many enjoyable years. From lacklustre 80’s … to dramatic and joyful; this homeowner is all smiles

Discover the Difference: Hover Between Arrows or Over the Image for Before Pictures. Use Arrows for Easy Navigation!

Discover the Difference: Hover Between Arrows or Over the Image for Before Pictures. Use Arrows for Easy Navigation!

Discover the Difference: Hover Between Arrows or Over the Image for Before Pictures. Use Arrows for Easy Navigation!

See What Our Clients are Saying

See What Our Clients are saying

See What Our Clients are saying